ASHRAE RAL CRC 2018 ve İSİB Sektör Buluşması Etkinliği Uluslararası İklimlendirme Endüstrisini Bir Araya Getirdi.
ASHRAE RAL CRC Genişletilmiş Bölge Toplantısı ile İSİB’in geleneksel Sektör Buluşma Toplantısı paralel etkinliği 3-7 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya Spice Otel&Spa’da gerçekleştirildi. Ashrae RAL CRC programı 4-7 Ekim, İSİB Sektör Buluşma Toplantısı programı ise 3-6 Ekim tarihleri arasında, ulusal ve uluslararası sektör profesyonellerini bir araya getirdi.
200 Ashrae üyesinin katıldığı Ashrae RAL CRC 2018 toplantısı, bugüne kadar yapılan en yüksek katılım ile rekor kırdı. Eş zamanlı yapılan İSİB Sektör Buluşması ile birlikte 600 profesyonel bilgi ve deneyimlerini paylaşma olanağı buldu.
Ashrae Başkan Yardımcıları Farooq Mehboob ve Julia A.Keen açılış konuşmalarında, İSİB ve etkinlik sponsorlarına verdikleri destek için teşekkür ederek 18 ülkeden gelen profesyonellerin yüksek nitelikte bilgi paylaşabilmiş olmasının öneminin altını çizdi.
ALDAĞ A.Ş. sponsorluğunda gerçekleşen Ashrae RAL CRC toplantısının, 5 Ekim’deki açılış konuşmaları, ALDAĞ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rebii Dağoğlu’nun sunumuyla başladı. Dağoğlu Türkiye HVAC Endüstrisinin genel çerçevesini çizdiği sunumunda özetle şu bilgileri verdi: “Türkiye iklimlendirme sektörü, 320 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır. Sektörün iş hacmi; 17 milyar USD’dir. 2017’de iklimlendirme sektörü, Türkiye’nin büyüme hızının üzerinde, %10 oranında büyüme kaydetmiştir. Aynı yıl sektörün ihracatı ise %12 oranında artmıştır. Bu pozitif görünüm; inşaat sektöründe, turizm sektöründe görülen büyüme ile kentleşme, kentsel dönüşüm gibi ivme kaynaklarının yanı sıra iç hava kalitesine verilen önemin artmasından kaynaklanmıştır. Türkiye iklimlendirme sektörünün ihracatının %39’u sıhhı tesisat, %29’u ısıtma, %14’ü serinletme (klima) ve %18’i diğer alt disiplinler tarafından gerçekleştirilmiştir. İhracat pazarımız 2017 yılı için; 865 bin ton veya 3.9 milyar USD hacmindedir. Türkiye iklimlendirme sektörünün gelecek perspektifi içinde; enerji tasarruflu ürünlere yönelme, dijitalleşme, daha güçlü endüstri tedarikçileri ve daha ihracat ağırlıklı bir yapı bulunmaktadır.”
Ashrae Üyesi & Eski Ashrae Başkanı Tim Wentz, tasarım konseptinin önemi üzerine konuştu, geçmişte yapılan çoğu binaların sofistik ve karmaşık olması sonucu yönetiminin zorlaştığını, yeni yapılan binalarda sadelik ve basitliğin ön planda olduğunu, yenilenebilir enerjilerin kullanılabildiği, daha güvenli yapıların inşa edildiği, tasarımların aynı zamanda ekonomik ve anlamlı olması gerektiğini söyledi. Wentz, Amerika’da yaşanan afetlerin birinde, bir hastanenin mekanik odasının su baskını kapısı olmasına rağmen, hastane yönetiminin bunu bilmemesi nedeniyle mekanik odayı su basmasını örnek vererek operasyonel bakımın çok önemli olduğunu söyledi.
Ashrae Üyesi Dennis Knight, bina sağlığı hakkında bilgiler verdi, sadece steril olmanın artık sağlık koşulu için yeterli olmadığını, binalarda hava kalitesi, su kalitesi, kullanılan mobilyaların kalitesinin, taşıdığı kimyasalların önemini vurguladı. Knight, yanmayı geciktirici malzeme ile üretilen mobilyaların seçimine dikkat edilmesi, regülasyonlarda yer almayan malzemelerin kullanılmasının bir faydası olmadığı gibi bina sağlığına zarar verebileceğini, binaların sağlıklı olabilmesi için teknik personelin düzenli olarak iç hava kalitesi ve kullanılan su kalitesini test etmeleri gerektiğini söyledi.
Ashrae Üyesi ve Eski Ashrae Başkanı David Underwood konuşmasında; enerji iletim hatlarındaki yenilikleri aktardı, güneş enerjisinden elektrik üretilip depolanması uygulamalarının arttığını söyledi. Özellikle şebekeye bağlı hassas cihazların zarar görmemesi için kaliteli elektrik kullanımının önemini vurguladı.
2014-2015 yılları arasında Ashrae Başkanlığı yapmış olan Tom Phoenix Ashrae Gelişmiş Enerji Tasarımı Kılavuzları (AEDG Advanced Energy Design Guides) hakkında bilgi verdi. ASHRAE Advanced Energy Tasarım Kılavuzları, ANSI / ASHRAE / IESNA Standard 90.1-1999'un minimum kod gereksinimlerine göre enerji tasarrufu sağlamak için öneriler sunmak üzere tasarlanmış bir dizi yayındır. Binaların enerji verimliliğini tasarımında tavsiyelerin yer aldığı bu yayın, 10 yılda 400 bin kopya basılmış olup, www.ashrae.org/freeaedg linkinden ücretsiz indirilebiliyor.
Phoenix konuşmasında; binalarda sıfır enerji hedefi ile ilgili, “sıfır enerjili bina” tanımı yaparak yeni yayın “Sıfır Enerjili Binalar için AEDG”den bahsetti.
Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Dinçer de konuşmasında “Yenilenebilir enerji sistemlerinin HVAC sistemlerine entegre edilmesi” hakkında bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından tüm sponsorlara plaket takdim edildi.
Etkinliğin 6 Ekim Cuma günü programı çerçevesinde ASHRAE Konferans katılımcıları ile Türk firma temsilcileri arasında B2B görüşmeler yapıldı.
Oaklief Creative Ajansının kurucusu Greg Oaklief “Bireysel ve Şirket Perspektifinden Markanın Önemi” konulu bir seminer verdi.
İSİB ve Ashrae RAL CRC paralel etkinliğinde ekonomiden kişisel gelişime, iklimlendirme alanında akıllı binalar, akıllı şehirler ve şebekeler gibi pek çok teknik ve sosyal konu ele alındı. Etkinliğe geniş kapsamlı katılım sağlandı.