Medya Merkezi
Milliyet Gazetesi Röportajı

ENERJİ VERİMLİ ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ

Türkiye iklimlendirme sektörünün önde gelen kuruluşlarından Aldağ A.Ş., enerji tasarrufu ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu, iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının günümüzde kendini göstermeye başladığını belirterek, artık küresel ısınmanın frenlenebilmesi için birbiri ardında yeni yasal düzenlemeler yapıldığını, anlaşmalar imzalandığını söyledi. Bütün bu süreçlerin enerji tüketiminde önemli ölçüde sorumlu olan iklimlendirme sektörünü yakından ilgilendirdiğini dile getiren Dağoğlu, 2035 yılına dikkat çekti.

AB'nin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliğinin artışı ve karbondioksit salımlarının azalması ile ilgili yüzde 20+20+20 hedefi ile küresel ısınmanın 2.100 yılma kadar maksimum +1,5 °C'de tutulabilmesinin olanaksızlığının görüldüğünü dile getiren Dağoğlu, bu hedefin güncellenerek yüzde 40'lara çıktığını kaydetti.

YENİ YASAL DÜZENLEME

Dağoğlu, "Yeni yasal düzenlemelerle 2030 yılma kadar enerji verimliliğinin en az yüzde 32.5, yenilenebilir enerji kullanımının da yüzde 32 artması gerekecek. Bunun için çok yakın bir zaman içinde yüzde 40 hedefinin yüzde 45'e çıkması için teklif verilecek. Hollanda gibi bazı ülkeler bunu bile yeterli görmeyip yüzde 55 gibi devasa bir iyileştirme oranından bahsediyor" dedi. Rebii Dağoğlu, iklimlendirme endüstrisi olarak bu zorlu mücadelenin tamamen içinde olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Enerji kullanan ürün üreticileri olarak sadece cihazlarımızda düzenli olarak enerji verimliliğini yükseltmek, enerji tüketimini azaltmak çabamızın yanı sıra üretim süreçlerimizde de enerji verimliliği çıtasını yükseltmeliyiz" diye konuştu.

MANİSA’DA ÖRNEK FABRİKA

Aldağ A.Ş. bu vizyonla yola çıkarak Manisa Akhisar'da örnek teşkil edecek 36 bin metrekare açık, 32 bin metrekare kapalı alana sahip bir tesis kurdu. Rebii Dağoğlu, şu bilgileri verdi: "Manisa fabrikamız 'Bütünleşik Tasarım' anlayışıyla ve tamamen yeşil bina konseptine uygunluk esasıyla tasarlandı. Leed Gold sertifikası başvurusu yapacağımız fabrikamızda güneş panelleri vasıtasıyla kendi elektriğimizi üretebileceğiz. Fabrikamızda aynı zamanda atık suları ve yağmur sularını yeniden değerlendirebileceğimiz bir sistem oluşturduk. Binanın inşasında kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilir malzemeden üretilmiş olmasına özen gösterdik. Tüm elektrik ve mekanik aksamının enerji sarfiyatını en az düzeyde tutmasına ve çevreye karşı duyarlı olmasına dikkat ettik. Üretim sahamızın klimatizasyonunda, firmamızın ürün gamında yer alan enerji ve çevre dostu olan evaporatif soğutma sistemlerini ve yine kendi imalatımız olan ısı pompası sistemlerini kullandık. Tesislerimizde kullandığımız ileri seviye yalıtım sistemleriyle ısı kaybımızı minimize ettik. Tüm bu özellikleriyle tesislerimiz 'sürdürülebilir bina' anlayışının adeta canlı bir örneği niteliğini taşıyor. Aynı hassasiyeti ürettiğimiz cihazlar için gösteriyoruz.

ENERJİ VERİMLİ ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ

Aldağ A.Ş. Başkanı Rebii Dağoğlu, "Ürün üreticileri olarak cihazlarda enerji verimliliğini yükseltmek, enerji tüketimini azaltmak çabamızın yanı sıra üretim süreçlerimizde de enerji verimliliği çıtasını yükseltmeliyiz" dedi.

©2025 - ALDAĞ A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır TTR Bilişim